januar 2023 vil det ikke længere være muligt at leje nogen fransk bolig med et energiforbrug på over 450kw/kvm. Fra januar 2025 vil ingen G-bedømte ejendomme blive tilladt på lejemarkedet, efterfulgt af F-bedømte ejendomme fra 2028 og frem.

Hvis du køber, sælger eller lejer en ejendom i Frankrig, vil du bemærke, at hver ejendom har en 'energiklassificering' fra A til G. Disse energiydelsescertifikater (EPC'er) eller 'energétique ydeevne' (DPE) er obligatoriske for udlejere og sælgere i henhold til EU-lovgivningen, og de seneste ændringer har gjort dette dokument endnu mere betydningsfuldt. Her er hvad du behøver at vide om energiydelsescertifikater i Frankrig.

Hvad er et energiydelsescertifikat (EPC) i Frankrig?

Et energipræstationscertifikat (EPC) er et dokument, der udstedes til enhver ejendom til salg eller leje i Frankrig, og som giver detaljer om dens energieffektivitet. Certifikatet er en del af de obligatoriske diagnostiske undersøgelser, der udføres på ejendomme til salg og rangerer ejendomme på en skala fra A (grøn), den mest energieffektive, til G (rød), den mindst energieffektive. (Du kan også lejlighedsvis se "A+"-vurderinger for miljøvenlige hjem med usædvanlig høj energieffektivitet, men dette er ikke en officiel vurdering.)

Disse certifikater er en del af EU's energipolitik og har været en del af fransk lov siden 2006. Nye regler indført i 2021 og yderligere ændringer, der skal træde i kraft senere på året, har også strammet reglerne og reglerne vedrørende EPC-rangeringer i et forsøg på at fremme renoveringer på de lavest placerede (F og G) ejendomme.

Forstå vurderinger af energiydelsescertifikater (EPC).

En EPC/DPE giver information om energiydelsen for et hus, en lejlighed eller en bygning i Frankrig, baseret på en vurdering af dets energiforbrug og miljøpåvirkning i form af drivhusgasemissioner. Siden 2021 er vurderingen A til G beregnet ved at tage hensyn til ejendommens varmeanlæg, varmt brugsvand, isolering samt køle- og ventilationsanlæg til beregning af ejendommens energiforbrug i kWh pr. m2 pr. om faktiske energiforbrugsdata, hvilket resulterer i unøjagtigheder og mangel på data for fritidshuse og sommerhuse). Du kan læse de officielle retningslinjer til EPC/DPE her.

Hvad er der ellers inkluderet i energiattesten?

En EPC/DPE har typisk to klassificeringer: et energimærke, som vurderer bygningens primære energiforbrug, og et klimamærke, som vurderer mængden af udledte drivhusgasser. Begge får en af de syv klassifikationer fra A til G.

Sammen med A til G-rangeringen detaljerer EPC/DPE-rapporterne ejendommens energiforbrug og relative estimater af energiforbrug til standardbrug af ejendommen. Yderligere rapporter giver nu også anbefalinger til opgradering af ejendommens energieffektivitet, herunder et skøn over tilknyttede omkostninger leveret af landinspektøren. Alt dette giver nyttige oplysninger til købere og lejere om de anslåede omkostninger ved driften af ejendommen, samt mulige renoveringer, der er nødvendige for at bringe ejendommen op på en højere standard for energieffektivitet.

 

Skal min ejendom have et energicertifikat?

Ja. Alle ejendomme, der sælges eller lejes i Frankrig, skal have et energicertifikat. Energiydelsescertifikater skal udføres af en uafhængig fagmand certificeret af den franske akkrediteringskomité (COFRAC) - du kan finde en liste over akkrediterede fagfolk her. EPC skal fremvises ved underskrivelsen af Compromis de Vente ved køb eller salg af en ejendom.

EPC/DPE betales af sælgeren eller udlejeren og koster typisk mellem €100-250 afhængigt af ejendommens størrelse og alder. Takster er ikke reguleret, så det er op til dig at sikre dig den bedste pris. Certifikatet er gyldigt i ti år.

Hvordan påvirker energiydelsescertifikatet fransk ejendomssalg?

Siden 2006 har det været obligatorisk at udføre en EPC på enhver ejendom til salg i Frankrig som en del af de diagnostiske undersøgelser eller dossier om diagnostisk teknik (DDT). Siden 2007 har der også været påkrævet en EPC for eventuelle udlejningsejendomme eller nye byggetilladelser. Det er afgørende, at EPC siden 2021 er blevet et juridisk bindende dokument, der sikrer ejendommens energieffektivitet. Det betyder, at købere eller lejere har ret til erstatning fra køber og/eller landinspektør, hvis ejendommen viser sig ikke at opfylde den energimærkning, der er oplyst ved salg eller underskrivelse af lejeaftalen.

Energiydelsesvurderinger kan også påvirke salgsprisen på en fransk ejendom. En undersøgelse udført af Notaires de France i 2020 viste en klar stigning i salgsværdien af energieffektive ejendomme med A- og B-klassificeringer i forhold til dem med de mindst effektive F- og G-klassificeringer. I nogle regioner blev priserne på energieffektive lejligheder solgt for i gennemsnit 17% mere end en D-klassificeret lejlighed.

Salg af ejendomme klassificeret F og G: Nye ændringer fra september 2022

Stadig hårdere regler skal indføres på de mindst energieffektive ejendomme (kategori F og G) i et forsøg på at tilskynde til renoveringer og bringe alle franske ejendomme i overensstemmelse med moderne miljøstandarder. Fra september 2022 vil det også være obligatorisk at gennemføre en lovpligtig energisyn (audit énergétique réglementaire) til sælgers pris på alle ejendomme, der er klassificeret som F eller G. Forventede omkostninger ved denne revision er omkring €700-800; meget højere end EPC/DPE.

Udover dette vil det fra januar 2023 ikke længere være muligt at leje nogen fransk bolig med et energiforbrug på over 450kw/kvm. Fra januar 2025 vil ingen G-bedømte ejendomme blive tilladt på lejemarkedet, efterfulgt af F-bedømte ejendomme fra 2028 og frem.

Der er i øjeblikket ingen planer om at begrænse salget af sådanne ejendomme; men gennemsigtigheden omkring renoveringsomkostninger af energiineffektive ejendomme vil sandsynligvis presse priserne ned. Mange udlejere, der i øjeblikket lejer ældre ejendomme, kan også vælge at sælge i stedet for at udføre de nødvendige renoveringer, hvilket fører til en potentiel stigning i ældre ejendomme, der oversvømmer markedet og presser priserne yderligere ned.

Dette er ikke gode nyheder for sælgere af lavenergiejendomme i Frankrig; det kan dog være godt nyt for købere, der ønsker at købe ældre ejendomme med det formål at renovere. Frankrig tilbyder stadig renoveringstilskud til ejendomsejere, der ønsker at forbedre energieffektiviteten.

Deltag i diskussionen

Sammenlign lister

Sammenligne
da_DKDA